DIY

DIY – nyomtatható naptár

2016. 01. 04. 4 hozzászólás

DIY_naptar_borito

Muszáj azzal kezdenem, hogy nagyon köszönök minden visszajelzést a nyomtatható naptárral kapcsolatban! Csudajó olvasni a kedves sorokat, és hihetetlen örömmel tölt el!! Remélem még nem késtem le arról, hogy egy pici segítséget nyújtsak abban, hogy hogyan is érdemes nyomtatni és egy kis inspirációt, hogy hogyan lehet összefűzni.

A naptár letölthető INNEN.

Update: a 2017-es naptár elérhető ITT.

a 2018-as naptár elérhető ITT.

A legtöbb pdf olvasónak a nyomtatás funkciója, – én Foxit Readert illetve Adobe Readert használok, így ezeket mutatom meg most – tud olyat, hogy “Füzet” vagy angolul ” Booklet”. Ez esetben a nyomtató magától nyomtat a papír mindkét oldalára, később mutatom milyen sorrendben.

nyomtatás

A “Kötést” balra kell állítani “Binding” “Left”, a margót, ha kérdezi 0-ra. Ha a nyomtatónk tud kétoldalasan nyomtatni, akkor a “Füzet részhalmaza” avagy “Booklet subset” maradhat – mivel alapvetően így állítja be – “Mindkét oldalon” azaz “Both”.

Amennyiben nem tud a nyomtató kétoldalasan nyomtatni, akkor sem kell fordítgatni a lapokat mint egy gép :), hanem be lehet állítani, hogy először az “előoldalon” (“front”) nyomtasson, majd ha ezzel megvagyunk, akkor kivesszük a kész lapokat és megfordítva azt visszatesszük a nyomtatóba, és a “hátoldalát” (“back”) is ráküldjük.

DIY_naptar_1

Ha ezt így kinyomtattuk, akkor úgy lesznek a lapok, hogyha most a kezünkbe vesszük a köteget és félbehajtjuk, szépen tudnánk lapozgatni… ömm.. ezt nem tudom jobban elmagyarázni :) Inkább megpróbálom megmutatni…

DIY_naptar_2

:) Na így.

Ezután már jöhet is a vagdosás… ami persze szerencsésebb, ha rendelkezünk vágógéppel, mert abba csak szépen amennyit el tud vinni a masina behelyezzük és figyelve a sorrendre sorba rakjuk… de fel lehet vágni ollóval is, vagy egy jó fémvonalzó és egy sniccer segítségével is. Vigyázva az ujjunkra.

DIY_naptar_3

Amikor vágjuk, akkor a sorrend a legegyszerűbben úgy marad meg, ha a következőképpen csináljuk: Előttünk a fektetett lap vagy lapok a nyomtatóból kijött kötegben, hogy a lány integessen nekünk :D. Kettévágom. (Nem a lányt, a papírt/papírokat félbe! :D) Fogom a jobb oldalit, és hasra fordítva tőlem jobbra leteszem. Fogom a bal oldalit, és hasra fordítva tőlem balra leteszem.  Így tovább… amikor készen vagyok, a két hasra fordított kupacot, egymás mellé teszem, és a jobb oldali kupacot ráfordítom a bal oldalira, mintha becsuknék egy könyvet. :) Tádááám kész is, már csak be kell valahogyan kötni. Kicsit vicces így leírva, de nincs ebben semmi bonyolult :)

Az egyik lehetőség, hogy lyukasztóval kettő-három-négy lyukat nyomunk rá, és egy szép gyűrűs mappába betesszük, amit aztán személyre szabhatunk dekorációval.

DIY_naptar_4

Nekem (még) nincs szép gyűrűs mappám, ezért csak egy sima kis egyszerű megoldást választottam, amely ugyan nem alkalmas arra, hogy a naptárat hurcolhassam magammal a mindent elnyelő női táskámban, azonban arra, hogy az asztalomon legyen pl. blogtervezőnek, kitűnő. :) Íme:

DIY_naptar_5

Viszont mivel szerettem volna egy hordozhatót is ezért egy másik, kicsit speciálisabb eszközt is latba vetettem, méghozzá a hőkötő borítót, amelyet alapvetően hőkötő gépekkel lehet bekötni. Kötő kötő hőkötő, lókötő….khmm… bocsi, csak annyi volt itt a kötő-szó (háháh!), hogy ezt most muszáj volt… Nah szóval papír-írószer boltban kapható a hőkötős borító, talán így hívják, amiben lényegében annyi a turpisság, hogy a gerincén ragasztócsík van, ami hő hatására megolvad, és magához ragasztja a belehelyezett papírokat.

DIY_naptar_6

A méretre vágása… nos lehet én vagyok nagyon béna, de csak harmadikra sikerült szépen :) De a lényeg, hogy sikerült. Nekünk ugyan nincs hőkötő gépünk, de mire jó a munkahely, ha nem erre :D :P :) … viszont ha nekik sincs sem kell lemondani erről a kötési módról, csak kicsit bonyolultabb. Miután beletettük a papírokat a borítóba, állítsuk élére a kis naptárunkat, úgy, hogy a nyitható oldala nézzen a föld felé. Támasszuk ki így…hát… valamivel :D. Majd jöhet a vasaló és a türelem!

DIY_naptar_7

Meg lehet csinálni, tény, hogy nem egyszerű… de tavaly én így kötöttem be egy füzetet, vasalóval, szóval nem lehetetlen! :)

Számtalan lehetőség van még, ahogyan elkészülhet az egyedi naptár, és remélem, hogy írtok még nekem “kötési” lehetőségeket, mert nekem hirtelen csak ezek jutottak eszembe.

A naptárkám immáron készen van, arra vár, hogy kidekoráljam, amihez a decoupage technikát fogom igénybe venni, és nyilván a színes ceruzáimat :) Ha készen lesz mindenképpen megmutatom, akkor is, ha nem vagytok kíváncsiak rá! ;)

A kész naptárakat szívesen megnézném! Használjátok a #habnaptár -at Instagrammon, Facebookon, vagy Tweeteren, de e-mailt is küldhettek a reka@habfurdo.com címre :) Jó alkotást!

 

4 hozzászólás

 • Niki 2016. 01. 05. at 11:38

  Hasznos ez a kis útmutató! :)

  • Reka 2016. 01. 06. at 10:19

   Örülök, akkor! :)

 • Hajnalka 2016. 01. 09. at 22:12

  Szia Réka! Nagyon megtetszett a naptárad, már használatba is vettem :)

 • Reka 2016. 01. 15. at 15:16

  Én köszönöm, hogy szóltál!

 • Leave a Reply

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Rólam

  Nő. Feleség. Kislány. Nővér. Húg. Barátnő. Kolléga. Kézműves. Modell. Fotós. Blogger. Én.  Én vagyok, és: Őszintén?! Szeretek én lenni... néha nem, de talán ez nem baj, ilyen vagyok, talán ilyen vagy Te is... Olvass tovább

  INSTAHAB

  Legnépszerűbb Bejegyzések

  Címkék

  ×